HORGÁSZVERSENY
- Amit a halakró illik tudni

Amit a halakról tuni illik

  Vizeink legfontosabb és legfejlettebb élőlényei a halak. A halak biológiai irányító szerepet töltenek be a vizi környezetben, jelzik a víz minőségi romlását vagy éppen annak tönkremenetelét, és évtizedek óta fontos, szinte nélkülözhetetlen táplálékot nyujtanak az emberiségnek.

  Hazánkban élő halfajok felnőtt alakjai a külső bélyegek alapján is jól, egyértelműen meghatározhatók és felismerhetők. Nehezebb a helyzet a lárva és az ivadék terén. A legtöbb halfaj általában ikrákkal szaporodik, melyek száma nagyon változó, ötventől a több százezer is lehet a lerakott ikrák száma. A halak az ikrákat nagyon változatos helyekre rakják le. Többek között: homokra, kövekre, vízben lévő gyökerekre, faágakra, fűszálakra, vizinövényekre. Léteznek olyan halak, melyek nem ikrákkal szaporodnak, hanem elevenszülők.

A halak szájállása is különböző lehet. Attól függően, hogy a táplálékot a víz felszínéről, a vízközéből vagy a fenékről szerzi-e be.

A halaknak nemcsak növekedésükben, hanem tartózkodási helyük megvalósulásában, vonulásukban és szaporodásukban is jeletős szerepet játszik a természetes táplálék.

Állóvizek esetében a plankton, ami alatt a vízben lebegő, mikroszkópikus nagyságrendű növények és állatok összességét értjük.

növényi plankton (fitoplankton)

állati (zooplankton)

Minél nagyobb a hal, annál több táplálékot használ fel testének fenntartásához. A táplálék keresés, megszerzé halfajonként másként, sajátosan történik. A békés és ragadozó halak táplálékkeresését, emésztését nagy külömbség jellemzi.

A békés halaknak nincs gyomruk. a hosszú bél belső falán sok mirigy található, melyek a tápanyagokat lebontó enzimeket termelik.

Ha a víz hőmérséklete 10 C fok alá esek, akkor alig vesznek fel táplálékot. Ezért van, hogy hidegfront esetén nincs kapás.

A ragadozó hahak a magasabb rendű gerinces állatokhoz hasonló gyomorral rendelkeznek, anyagcseréjük intenzív. Igaz kisebb tápanyag tartalékkal rendelkeznek. Hűvösebb időben is táplálék keresők.


 

Melyik hol eszik?

1. Bodorka: vízközt lebegő rákocskákat fogyaszt

2. Vöröszszárnyú keszeg: a vízfelszínről szippantják a rovarokat

3. Csuka: hatalmas szájával elevenen ragadja meg a zsákmányt

4. Angolna: erős álkapcsukkal haldarabokat tudnak szétnyomni és lenyelni

5. Ponty - Compó: kitolható harmónikaszerű szájszervükkel apró kis rovarokat szívnak be a fenékről

6. Fenékjáró küllő: bajússzálaival apró rákocskákat kutat fel


 

a halakat soroljuk: osztály - rend - család - nem - faj

 

 
HORGÁSZVIZEK
 
VIDEÓK VIZEKRŐL
 
TERMÉSZET VIDEÓK
 
HALAK
 
ÚJ HORGÁSZ TÖRVÉNYEK
 
FÓRUM
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human